Bezienswaardigheden in Appingedam

De provincie Groningen kent vele mooie plekjes. Eén daarvan is Appingedam. Ben je op vakantie in de omgeving van Groningen of ben je gewoon een dagje uit? Dan wil je natuurlijk wel alle hoogtepunten van de stad (huh, een stad? Ja!) zien. Tijdens de wandelroutes van Damster Wandelingen kom je langs vele hoogtepunten.

Terwijl je al puzzelend de wandelroute volgt, zie je direct wat er allemaal te doen is in Appingedam. Pure winst, want je hebt een leuk uitje én leert de stad kennen. Wat er allemaal te zien is, dat vertel ik je graag.

De hangende keukens

Dé trekpleister van Appingedam zijn de 3 hangende keukens. Vroeger waren dit pakhuizen. Toen mensen er in gingen wonen, hadden we niet zoveel ruimte. Er werd daarom uitgebouwd boven het Damsterdiep. Tijdens de route ‘Breng George thuis‘ kom je langs de hangende keukens en leer je meer over de geschiedenis.

De Nicolaïkerk

Midden in het centrum van Appingedam staat de Nicolaïkerk. De kerk is in de Romano-gotische stijl gebouwd en stamt uit de 13e eeuw. Het is de grootste kerk van de Groninger Ommelanden. Vaak is de kerk geopend voor publiek en het is dan ook zeker de moeite waard om er even binnen te kijken. Je komt ‘m tegen in alle speurwandelingen!

Het Raadhuis

Naast de Nicolaïkerk vind je het raadhuis. Een prachtig 17e eeuws gebouw met mooie versieringen. Het raadhuis wordt nu vooral gebruikt als raadszaal voor de gemeenteraadsvergaderingen en voor trouwplechtigheden. Op de voorgevel zie je onder andere een bijzonder beeld van Vrouwe Justitia. Normaal gesproken heeft zij altijd een blinddoek om maar in deze versie is hij af.

De Synagoge

Appingedam heeft een lange joodse geschiedenis. De synagoge komt uit 1801 en is daarmee de oudste synagoge van de provincie Groningen. Het gebouw wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo vind je er een tentoonstelling, is er een ruimte voor kleine exposities en concerten en wordt het oude joodse schooltje gebruikt als B&B.

Jachthaven

Naast het historische winkelcentrum, achter de Nicolaïkerk, vind je de jachthaven van Appingedam. Een mooie plek om neer te strijken en te genieten van een hapje en een drankje. In de wandelroute ‘De Havenmoord’ staat deze haven centraal.

Ben je benieuwd naar de wandelroutes en heb je zin in een leuk familie uitje, vriendinnen uitje of wil je met kinderen op pad?

Vergelijkbare berichten